Ενημέρωση από την Δίωξη Ναρκωτικών

Τη Δευτέρα 22/4/2024, μια ομάδα από την Υπηρεσία Καταπολέμησης των Ναρκωτικών επισκέφθηκε το σχολείο μας με στόχο να ενημερώσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για θέματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο των ναρκωτικών. Η εξάπλωση των ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Παρά τις προσπάθειες όλων μας η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη προσέγγιση για το πρόβλημα είναι η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει τη σωστή ενημέρωση για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών. Έτσι οι αρμόδιοι μας παρουσίασαν το θέμα και συζήτησαν με τους μαθητές για τα διάφορα είδη ναρκωτικών και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο. Χρησιμοποιώντας ποικίλο υλικό συνοδευόμενο από φωτογραφίες και βίντεο, κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών αμείωτο.

Συντάκτης kalliakasta, πριν από

Συνάντηση αντιπροσωπείας του σχολείου με τον Αντιδήμαρχο Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Σχολείου μας στο στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου  «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», με έδρα διεξαγωγής την Κωνσταντινούπολη, δεχτήκαμε την ευγενική πρόσκληση του Αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης, Μνημείων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Ρόδου κ. Βάϊου Καλοπίτα, να του παρουσιάσουμε ιδιαιτέρως στις 18-04-2024 την πρωτότυπη εργασία με την οποία και λάβαμε μέρος στο συνέδριο.

Το θέμα της εργασίας μας : «Η ΜΕΣAΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΩΣ ΠΟΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣMOY KAI ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» αποτέλεσε εφαλτήριο για να γνωρίσουν οι μαθητές μας τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και να προβληματιστούν πάνω στα διάφορα θέματα, θετικά και αρνητικά, που απορρέουν από την συγκατοίκηση πολλών διαφορετικών ομάδων στο εσωτερικό της.

Ο κύκλος των γόνιμων συζητήσεων με φορείς του δήμου που άνοιξε πριν από την πραγματοποίηση της δράσης με σκοπό την συγκέντρωση του απαραίτητου υλικού για την εκπόνηση της εργασίας συνεχίστηκε και μετά το ταξίδι μας, στο γραφείο του αντιδημάρχου όπου αντιπροσωπεία του Σχολείου μας παρουσίασε βιώσιμες λύσεις σε ποίκιλλα θέματα, συζητώντας δυναμικά με φορείς του δήμου, αντιπροτείνοντας τους οραματισμούς της για μία πόλη περισσότερο καθαρή και πράσινη.

Ευγενική παραχώρηση του αντιδημάρχου στάθηκε η βόλτα μας στη Μεσαιωνική Πόλη με ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο το οποίο παρέχεται δωρεάν από τον Δήμο στους μόνιμους κατοίκους της πόλης που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα.

Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας!

Συντάκτης admin, πριν από

Ενημέρωση από την Τροχαία Ρόδου

Την Τρίτη 17/4 επισκέφθηκε το σχολείο μας κλιμάκιο από την Τροχαία Ρόδου και ενημέρωσαν τους μαθητές για την οδική ασφάλεια.

Η αστυνόμος κα. Δουργή Αγγελική, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, ώστε να τηρούν τους κανόνες του ΚΟΚ και να προσέχουν όταν κυκλοφορούν στους δρόμους δείχνοντάς τους με βίντεο τις συνέπειες της μη τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν προσεκτικά την ενημέρωση και στο τέλος έκαναν ερωτήσεις προς την ομιλήτρια.

Συντάκτης admin, πριν από

Εκπαίδευση μαθητών στις Α’ βοήθειες από τον φορέα Kids Save Lives

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών του τμήματος Β3, στις πρώτες βοήθειες από τον φορέα Kids Save Lives, Τα παιδιά και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός κα. Γιαρίκα Αθηνά, ενημερώθηκαν για τα βήματα αντιμετώπισης πνιγμού και πνιγμονής καθώς επίσης, και για τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση.

Επιπλέον, παρακολούθησαν αληθινά περιστατικά έκτακτης ανάγκης και τη διαδικασία επιτυχούς διαχείρισής τους από εθελοντές, ενημερώθηκαν για τα τριψήφια νούμερα που καλούμε για την παροχή βοήθειας και για τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αγορά φορητού απινιδωτή στο χώρο του σχολείου.

Τέλος, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση ενός τροχαίου ατυχήματος μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τον εθελοντισμό στον τομέα της παροχής πρώτων βοηθειών.

Στις 27/3/2024 θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης, με πρακτική άσκηση στα όσα έμαθαν στην ιδιωτική κλινική EUROMEDICA.

Συντάκτης admin, πριν από

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Παλιά Πόλη της Ρόδου στο πλαίσιο προετοιμασίας της εργασίας του σχολείου για το 1ο Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Στα πλαίσια του μαθητικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 4-7 Απριλίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και η Β’ τάξη του Σχολείου μας θα συμμετέχει εκπροσωπώντας την Δωδεκάνησο με την παρουσίαση εργασίας σχετική με την Περιβαλλοντική Ανάπτυξη της Παλαιάς Πόλης, πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024 επίσκεψη/ξενάγηση στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, καθώς και συνάντηση με τον Αντιδήμρχο Μεσαιωνικής Πόλης, Μνημείων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ.Βάιο Καλοπίτα, καθώς και άλλους κρατικούς φορείς με στόχο:

1. τη γνωριμία των μαθητών με τα βασικά ιστορικά και μνημειακά κατάλοιπα,

2. την σημασία των καταλοίπων αυτών, ως ζώντων μνημείων, στην καθημερινή ζωή του νησιού,

3. τους νόμους που διέπουν την προστασία τους, την ύπαρξη προβλημάτων που απορρέουν από την κατοίκηση και την εμπορευματοποίηση της Παλαιάς Πόλης, και τέλος

4. τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προτείνει η παρούσα δημοτική αρχή με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του χώρου προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των μνημείων.

Στη συνάντηση οι μαθητές δυναμικά έθεσαν ερωτήσεις απ’ ευθείας στον αντιδήμαρχο καθώς και τους υπόλοιπος εκπροσώπους φορέων και οργανισμών με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος πάνω στα προς συζήτηση θέματα.

Συντάκτης admin, πριν από

Συμμετοχή στο The Greek Festival

Αντιπροσωπεία του σχολείου μας, είχε την ευκαιρία να γνωρίσουν το το πιο εξελιγμένο και διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ του κόσμου τη Sophia της Ηanson Robotics, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στο The Greek Festival που διεξήχθη στις 9 Μαρτίου στο Rodos Palace.

Η ονομασία “Sophia” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημιουργός της David Hanson έχει ελληνική προέλευση λόγω της σημασίας της λέξης (wisdom) για να τιμήσει την παρουσία της στο Festival, η Sophia προγραμματίστηκε να μιλάει και την Ελληνική γλώσσα για πρώτη φορά.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης και να δουν τις δυνατότητές του.


Συντάκτης admin, πριν από

Συμμετοχή σε ενημέρωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τη Δευτέρα 11/3, το σχολείο μας συμμετείχε στην καμπάνια ενημέρωσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το τι να προσέχουν και πως να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν κατά την πλοήγησή τους στο Internet.

Συντάκτης admin, πριν από

Ενημερωτική επίσκεψη για το ΣΕΠ

Στις 2 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε το ΓΕΛ Αφάντου η κα. Μαρία Καΐσερλη, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, για να ενημερώσει τους μαθητές της Γ’ Λυκείου σε θέματα που αφορούν στις σχολές του μηχανογραφικού τους, κατά κατεύθυνση.

Οι πληροφορίες που έδωσε η κα. Μαρία Καΐσερλη ήταν πολύ χρήσιμες και οι μαθητές παρακολούθησαν τη σύμβουλο με μεγάλη προσοχή και έλαβαν ενημέρωση για τις επαγγελματικές προοπτικές που έχουν οι σχολές στην αγορά εργασίας. Επίσης, ενημερώθηκαν και για τις επαγγελματικές δυνατότητες που δίνουν οι σχολές ΣΑΝΕΚ , καθώς πολλοί μαθητές δεν ενδιαφέρονταν για πανεπιστημιακή κατάρτιση.

Οι απορίες των μαθητών που ήταν αρκετές , έδωσαν τη δυνατότητα στη σύμβουλο να τους κατατοπίσει ακόμα περισσότερο κυρίως για την αγορά εργασίας της Ρόδου.

Η ενημέρωση θα επαναληφθεί διαμέσου τηλεδιάσκεψης, για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ευχαριστούμε την κα Καΐσερλη για την ενημέρωση της και για το ενδιαφέρον που έδειξε για την επίλυση των αποριών των μαθητών μας!

Συντάκτης admin, πριν από

Εκπαιδευτική δράση στη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ΙΕΚ Anko

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του ΓΕΛ Αφάντου οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας (τμήματα Α1, Α2) επισκέφτηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2023, την ιδιωτική σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ΙΕΚ ΑΝΚΟ με σκοπό να ενημερωθούν στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού για τις ειδικότητες που παρέχει η σχολή κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ ( Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αισθητικής) για να γνωρίσουν από κοντά και να συμμετέχουν από στις ειδικότητες της επιλογής τους. Οι μαθητές της πρώτης ομάδας μαγείρεψαν μαζί με καταξιωμένους καθηγητές Chef της σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, που διαθέτουν μακροχρόνια επαγγελματική και εκπαιδευτική εμπειρία και είναι υψηλόβαθμα στελέχη σε τουριστικές μονάδες του τόπου μας. Παράλληλα οι μαθητές της δεύτερης ομάδας εφοδιάστηκαν με γνώσεις του επαγγέλματος του Ζαχαροπλάστη- Αρτοποιού πάνω σε ευρεία γκάμα γλυκών και αρτοποιημάτων.

Τέλος η τρίτη ομάδα των μαθητών ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες Ονυχοπλαστικής και Αισθητικής περιποίησης. Οι μαθητές και των τριών γκρούπ συνεργάστηκαν, συμμετείχαν ενεργά και δούλεψαν ταυτόχρονα με μαθητές της σχολής φτάνοντας όλοι μαζί σε ένα άρτιο αποτέλεσμα.!!!!!

Συντάκτης kalliakasta, πριν από

Επίδειξη Α’ βοηθειών

Στα πλαισία των εκπαιδευτικών δράσεων του ΓΕΛ Αφάντου κλήθηκαν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στο σχολείο αντιπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το Περιφερειακό τμήμα Ρόδου με σκοπό την παρουσίαση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μεθόδων και τρόπων αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την ενημέρωση από τους υπεύθυνους διασώστες, ιδιαίτερα για περιστατικά που αφορούσαν  καταστάσεις  καθημερινές, όπως η ανατροπή από μηχανάκι ή η Πνευματική Αναζοωγώνηση (ΚΑΡΠΑ), ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή τους ως εθελοντές-τραυματίες σε προσομοίωση πραγματικών γεγονότων.