Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νεστορίδειο Μέλαθρο

Στο πλαίσιο του μαθήματος της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και συγκεκριμένα στην θεματική ενότητα Τέχνη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις 23 Απριλίου 2024 εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών  της Β΄ Λυκείου του Σχολείου μας στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης : Νεστορίδειο Μέλαθρον.

Οι μαθητές κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους  είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης (πίνακες και γλυπτά) που διαθέτει η χώρα μας, να αναγνωρίσουν καλλιτεχνικά ρεύματα και να γνωρίσουν σπουδαίους Έλληνες ζωγράφους μέσω της εκπαιδευτικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο. 

Συντάκτης admin, πριν από

Επίσκεψη στη Σχολή Ξεναγών Ρόδου

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, μαθήτριες και μαθητής της Β’ Τάξης (προερχόμενες/ος ως επί το πλείστον από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) του Λυκείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σχολή Ξεναγών Ρόδου, στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, σε συνέχεια δράσεων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών μας.

Εκεί μας υποδέχθηκαν εγκάρδια η διεύθυνση, καθηγητές αλλά και σπουδαστές της Σχολής και, αφού μας χώρισαν σε δύο ομάδες,  μας ξενάγησαν, αρχικά, σε χώρους της, εκθέτοντάς μας, ταυτόχρονα, την ιστορία της αλλά και την αρχιτεκτονική, την ιστορία και τις χρήσεις του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται. Εν συνεχεία, ακολούθησε συζήτηση σε χώρο της Σχολής, κατά την οποία μας παρουσίασαν σπουδαστές και καθηγητές το Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής, τα πνευματικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της επιλογής ενός τέτοιου επαγγέλματος, τις προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτή, το πολυποίκιλο και «πολύχρωμο» παζλ των φοιτητών (ως προς τους τόπους καταγωγής, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο) καθώς και με πολύ ενδιαφέρον απάντησαν σε καίριες και ουσιαστικές ερωτήσεις των μαθητριών και του μαθητή μας.

Η συζήτηση-επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού αλλά και τη δήλωση-προθυμία καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής για περαιτέρω πληροφορίες, όποτε τους ζητηθεί από το σχολείο μας.

Στην εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη συμμετείχαν οι εξής μαθήτριες: Αντόνις Μπεσιάνα, Γιαννακάκη Κωνσταντίνα-Αθανασία, Καλογήρου Κυριακή-Ελευθερία, Καλογήρου Χρυσάνθη, Καρπαθάκη Νεφέλη, Κατραμάδου Σεβαστή-Τσαμπίκα, Κεχαγιά Ειρήνη, Κλέτσα Κωνσταντίνα, Κοτσιάι Ραφαϊλία, Κόστοβα Σύλβια, Κούκι Μαρία, Κυρικλίδου Ραφαηλία, Μετσάι Αλεξάντρα, Μίχου Τσαμπίκα-Ευαγγελία, Μοσχούς Κιάρα, Μπαϊραμίδου Αναστασία, Οικονόμου Χαρά, Πελού Μοσχούλα, Τσιάτη Κωνσταντίνα, Τσίγκου Ξένια, Τσουρδιού Μιχαέλα-Ραφαέλα, Χατζηνικόλα Αγγελική, Χιούσα Μαριμπέλα και ο μαθητής Τόλιας Τσαμπίκος.

Το Λύκειό μας θα ήθελε να ευχαριστήσει τη διεύθυνση, τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών Ρόδου τόσο για την εμπεριστατωμένη και ενδιαφέρουσα ξενάγηση και ενημέρωση όσο και για την υπόσχεση της διατήρησης ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Σχολείου μας.  

Συντάκτης admin, πριν από

Επίσκεψη στην βιομηχανία ΒΑΠ

Την Τετάρτη 17/4/2024, οι μαθητές/τριες του ΓΕΛ Αφάντου στο πλαίσιο δράσεων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΒΑΠ Κουγιός ΑΒΕΕ.  Οι μαθητές/τριες μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα στάδια που απαιτούνται για την παραγωγή, εμφιάλωση και προώθηση των προϊόντων στην αγορά, καθώς και για τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που χρειάζονται για να λειτουργήσει μια τέτοια επιχείρηση.

Ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της, τον κύριο Κουγιό και την υπεύθυνη ξενάγησης καθώς και όλο το προσωπικό της ΒΑΠ που ήταν πρόθυμο να απαντήσει σε κάθε απορία μας. Από την επίσκεψή μας δεν έλειπαν και οι ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς η ΒΑΠ Κουγιός μας χάρισε usb sticks   αλλά και δροσιστικά αναψυκτικά.

Υπεύθυνοι  εκπαιδευτικοί: Κασταμούλα Καλλιόπη και Παλαμιώτης Φώτης

Συντάκτης kalliakasta, πριν από

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Χάλκη στο πλαίσιο του προγράμματος Eco-schools

Την Παρασκευή 19 Απριλίου το τμήμα ρομποτικής του σχολείου μας επισκέφτηκε το γραφικό νησί της Χάλκης στα πλαίσια του προγράμματος Eco-schools.

Φτάνοντας στο κεντρικό λιμάνι τα παιδιά περιηγήθηκαν για λίγο στα σοκάκια του χωριού προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους ρυθμούς της ζωής σε ένα  οικολογικό νησί χωρίς αυτοκίνητα.  Συνομίλησαν με τους κατοίκους και θαύμασαν το Δημαρχείο και τον πύργο του ρολογιού.

Έπειτα, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις του νησιού, όπου οι καθηγητές του σχολείου υποδέχτηκαν την ομάδα μας με χαρά. Μας ενημέρωσαν για το σύστημα αφαλάτωσης, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές μας μαζί με τους μαθητές του σχολείου της Χάλκης φύτεψαν μια ελιά στον προαύλιο χώρο του σχολείου ως σύμβολο φιλίας ανάμεσα στα δύο σχολεία.

Οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τον τρόπο ζωής ανάμεσα σε ένα γραφικό και γαλήνιο νησί όπως η Χάλκη με τον τρόπο ζωής σε ένα μεγάλο και κοσμοπολίτικο νησί όπως η Ρόδος, συζητώντας με τους ντόπιους μαθητές για το πως περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο και για τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε με έναν σύντομο περίπατο μέχρι την παραλία του Πόνταμου. Φυσικά δεν θα φεύγαμε αν δεν δοκιμάζαμε τα τοπικά εδέσματα στα φιλόξενα μαγαζιά του νησιού θαυμάζοντας τη θάλασσα και τα υπέροχα χρώματα του Νημποριού!

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Χάλκης για την υπέροχη φιλοξενία και τους περιμένουμε να επισκεφτούν τη Ρόδο και το σχολείο μας!

Οι συνοδοί καθηγητές

  1. Γιαρίκα Αθηνά
  2. Κασταμούλα Καλλιόπη-Τσαμπίκα
Συντάκτης admin, πριν από

Παρακολούθηση της ταινίας “Τα όρια μας”

Μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη βραβευμένη ταινία-ντοκυμαντέρ “Τα Όρια μας” είχαν οι μαθητές/τριες του σχολείου μας.

“Τα Όρια μας”, είναι μία ταινία με δράση, χιούμορ, αγωνία και συναίσθημα που μιλά για τον τρόπο που ο αθλητισμός επηρεάζει µια οικογένεια, γεφυρώνοντας την απόσταση που υπάρχει ανάµεσα στα παιδιά και τους γονείς. Είναι μια ιδανική ταινία για να εμφυσήσει στα παιδιά, εκτός από την έννοια της διαφορετικότητας, τις αξίες της οικογένειας, του σεβασμού, της φιλίας, της καταλυτικής επίδρασης του αθλητισμού και της προσπάθειας.

Το θέμα της ταινίας αφορά έναν αθλητή µε αναπηρία που καθώς πηγαίνει την επτάχρονη κόρη του και τον πεντάχρονο γιο του σε έναν από τους πρώτους τους αγώνες παιδικού τριάθλου, θυµάται τον πιο δύσκολο αγώνα που ο ίδιος έχει κάνει ποτέ: ένα IRONMAN, µια από τις πιο εξαντλητικές ψυχοσωµατικές δοκιµασίες που µπορεί να αντέξει κανείς σε έναν αγώνα,  αφού περιλαμβάνει 3,86 χλµ. κολύμβησης, 180 χλµ. ποδηλάτου και 42,2 χλµ. ενός µαραθωνίου, σε µια µέρα!

Μετά το τέλος της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση με τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, κ.Γιάννη Χατζήμπεη που αν και γεννήθηκε με αναπηρία στο χέρι, μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισε, καταφέρνοντας όχι μόνο να είναι πλήρως λειτουργικός στην καθημερινότητά του, αλλά να ολοκληρώσει επιτυχώς έναν αγώνα Ironman και να συμμετάσχει στην διαδρομή κολύμβησης του Τορωναίου κόλπου.

Ο κ.Χατζήμπεης, με άμεσο και πολύ διασκεδαστικό τρόπο, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών και κάλυψε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις απορίες τους, παραδίδοντας τους ένα μάθημα ζωής σχετικά με το σεβασμό, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της, την προσπάθεια και τα στερεότυπα που μπορούμε να ξεπεράσουμε αν το θέλουμε, ξεπερνώντας τα όριά μας!

Παρακολούθηση της ταινίας “Τhe reason I jump”

Στις  2/4/2024 στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης σχετικά με τον αυτισμό, οι μαθητές της B Λυκείου του σχολείου μας  παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Τhe reason I jump» στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ.

Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο που γράφτηκε βασιζόμενο στην αληθινή ιστορία ενός παιδιού από την Ιαπωνία που διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού και παρουσιάζει με ρεαλισμό αλλά και χιούμορ τις στερεοτυπίες και τα συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου μέσα από τα μάτια των γονιών, των συμμαθητών και του κοινωνικού περίγυρου.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτά τα παιδιά σε διαφορετικά κράτη και κουλτούρες. Οι αυτιστικοί, για παράδειγμα,  στην Αμερική απολαμβάνουν την εκπαίδευση σε ειδικό σχολείο, έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και εντάσσονται  ομαλά σε πρόγραμμα εργασίας. Την ίδια στιγμή, στη Σιέρα Λεόνε τα αυτιστικά παιδιά αντιμετωπίζονται ως δαιμονισμένα και οι γονείς υφίστανται κοινωνική κατακραυγή και μεγάλη πίεση να τα εγκαταλείψουν στην τύχη τους.

Πριν από την προβολή της ταινίας προηγήθηκε ομιλία σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του αυτισμού και μετά το τέλος της μοιράστηκαν ερωτηματολόγια στους μαθητές.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά και έλαβαν το μήνυμα της αποδοχής της ιδιαιτερότητας των παιδιών με αυτισμό.

Συντάκτης admin, πριν από

Παρακολούθηση της ταινίας “Sound of freedom”

Tην Παρασκευή 2 Φλεβάρη, τμήματα της Α’ Λυκείου και το τμήμα υγείας της Γ’ Λυκείου παρακολούθησαν στον κινηματογράφο Παλλάς, την ταινία Sound of freedom.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του πρώην αμερικανού πράκτορα Tim Ballard που μάχεται κατά του δουλεμπορίου και ταξιδεύει μέχρι την Κολομβία για να σώσει ένα μικρό κορίτσι από κυκλώματα σωματέμπορων. Τελικά, σώζει 123 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 55 παιδιά.

Οι μαθητές ταυτίστηκαν με την προσπάθεια του πράκτορα και παράλληλα προβληματίστηκαν για τα ζητήματα της παιδικής κακοποίησης, της σωματεμπορίας και της παιδικής πορνογραφίας.

Μετά το τέλος της προβολής της ταινίας ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους οι επιτήδειοι (άτομα υπεράνω πάσης υποψίας) προσεγγίζουν μικρά παιδιά και εφήβους προκειμένου να αποσπάσουν φωτογραφίες και πληροφορίες με σκοπό την όποιας μορφής εκμετάλλευση.

Συντάκτης admin, πριν από

Εκπαιδευτική δράση στη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ΙΕΚ Anko

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του ΓΕΛ Αφάντου οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας (τμήματα Α1, Α2) επισκέφτηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2023, την ιδιωτική σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ΙΕΚ ΑΝΚΟ με σκοπό να ενημερωθούν στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού για τις ειδικότητες που παρέχει η σχολή κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ ( Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αισθητικής) για να γνωρίσουν από κοντά και να συμμετέχουν από στις ειδικότητες της επιλογής τους. Οι μαθητές της πρώτης ομάδας μαγείρεψαν μαζί με καταξιωμένους καθηγητές Chef της σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, που διαθέτουν μακροχρόνια επαγγελματική και εκπαιδευτική εμπειρία και είναι υψηλόβαθμα στελέχη σε τουριστικές μονάδες του τόπου μας. Παράλληλα οι μαθητές της δεύτερης ομάδας εφοδιάστηκαν με γνώσεις του επαγγέλματος του Ζαχαροπλάστη- Αρτοποιού πάνω σε ευρεία γκάμα γλυκών και αρτοποιημάτων.

Τέλος η τρίτη ομάδα των μαθητών ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες Ονυχοπλαστικής και Αισθητικής περιποίησης. Οι μαθητές και των τριών γκρούπ συνεργάστηκαν, συμμετείχαν ενεργά και δούλεψαν ταυτόχρονα με μαθητές της σχολής φτάνοντας όλοι μαζί σε ένα άρτιο αποτέλεσμα.!!!!!

Συντάκτης kalliakasta, πριν από