Το σχολικό έτος 2023 – 24 στο Γενικό Λύκειο Αφάντου σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η λειτουργία ενός ομίλου με θέμα την Αστρονομία και την Αστροφυσική. Το πρόγραμμα είχε την επωνυμία “UniversALL”. Η όλη δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας του Εθνικού Αστεροσκοπείου για διάχυση της γνώσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε ακριτικές περιοχές.

Τη φετινή χρονιά είχαν την τιμητική τους τα Δωδεκάνησα και το σχολείο μας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Οι μαθητές συμμετείχαν εθελοντικά παρακολουθώντας διαδικτυακές διαλέξεις από ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου σε θέματα που αφορούσαν την επιστήμη της Αστροφυσικής, της Κοσμολογίας και της Αστρονομίας, τομείς της επιστήμης που λείπουν από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνταν, όπως ακριβώς ορίζουν οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολικών ομίλων, μετά το πέρας του ωραρίου του σχολείου δύο φορές το μήνα. Ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 11 Απριλίου 2024. Από το νησί της Ρόδου συμμετείχαν άλλα 4 σχολεία.

Οι μαθητές που συμμετείχαν εκπόνησαν εργασίες από προτεινόμενα θέματα των διοργανωτών ή θέματα δικής τους επιλογής, σχετικά, φυσικά, με την Αστροφυσική.  Οι τελικές εργασίες παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από δύο ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου που επισκέφθηκαν το νησί μας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του 4ου Γενικού Λυκείου που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ομίλου στο σχολείο τους.

Το σχολείο μας επέλεξε να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την ιστορία της Αστρονομίας και συγκεκριμένα με τη ζωή και το έργο του Αρίσταρχου του Σαμίου, του μεγάλου Αστρονόμου της αρχαιότητας που ήταν ο πρώτος που τοποθέτησε τον Ήλιο στο κέντρο του ηλιακού συστήματος.  Την εργασία παρουσίασαν τη βραδιά της εκδήλωσης (24 Απριλίου 2024) οι μαθήτριες Τσαμπίκα Κασταμούλα (Β΄ Λυκείου) και Σοφία Κουτσάγια (Α΄ Λυκείου).

Με αυτό τον τρόπο έκλεισε μία δημιουργική χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες όχι μόνο του ΓΕΛ Αφάντου, αλλά και όσων σχολείων συμμετείχαν στην δράση.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος για το ΓΕΛ Αφάντου:

  1. Παλαμιώτης Φώτιος (Μαθηματικός)
  2. Σάββας Βασίλειος (Φυσικός)

Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ιδιαίτερα τον Δρ Αλέξανδρο Χιωτέλλη, ερευνητή Αστροφυσικό του Αστεροσκοπείου, που ήταν ο υπεύθυνος για όλη τη διοργάνωση του προγράμματος. 

Επίσης μαζί με τον Δρ Αλέξανδρο Χιωτέλλη ευχαριστούμε και την Δρ Σταυρούλα Κατσιώλη, επίσης ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου,  που επισκέφθηκαν το νησί μας και πραγματοποίησαν την εκδήλωση λήξης του προγράμματος που έλαβε χώρα στο 4ο ΓΕΛ Ρόδου.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά το 4ο ΓΕΛ Ρόδου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και τους συναδέλφους που βοήθησαν στην υλοποίησή της.