Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 1ου Μαθητικού Περιβαλλοντικού Συνεδρίου του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» [4-7 Απριλίου 2024], οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν με την παρουσίαση πρωτότυπης εργασίας με τίτλο «Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ως Περιβαλλοντικός Πόλος Πολιτισμού και Ανάπτυξης».

Για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετείχαν στο Συνέδριο καταρτίστηκε ειδικό ερωτηματολόγιο γνώσεων με πεδία που κάλυπταν τόσο το ιστορικό πλαίσιο του θέματος της εργασίας όσο και τα προσωπικά ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των μαθητών.

Βάσει της βαθμολογίας καταρτίστηκε πίνακας και επελέγησαν οι πρώτοι 35 μαθητές (ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός που μπορούσε να συμμετέχει στην δράση βάσει τον οδηγιών της οργανωτικής επιτροπής). Εν συνεχεία οι μαθητές χωρίστηκαν σε  έξι ομάδες με ισάριθμους επικεφαλής και ανέλαβαν τμήματα της εργασίας. Παράλληλα δόθηκε και το κατάλληλο ερέθισμα με μία σύντομη περιήγηση στην Παλιά Πόλη όπου μας υποδέχτηκαν, μας ξενάγησαν και μας μίλησαν για τα πολλαπλά θέματα και προβλήματα κρατικοί φορείς.

Τέλος επιλέχθηκαν οι 4 ομιλητές του συνεδρίου, από τα 10 παιδιά που δήλωσαν συμμετοχή, μέσω διαδικασίας προσομοίωσης. Οι ομιλήτριες, Τσίγκου Ξένια, Κεχαγιά Ειρήνη, Λάτσι Ραφαέλα και Ανθούλας Χρυσάνθη-Γεωργία που επελέγησαν τελικά, παρουσίασαν επιτυχημένα την εργασία στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης.

Στην 1η μας στάση στη Θεσσαλονίκη περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης, ενώ κατά την παραμονή μας στην Κωνσταντινούπολη, επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο μνημείο της χριστιανοσύνης την Αγία Σοφία, την Βασιλική Δεξαμενή, το Αγίασμα της Ζωδόχου Πηγής (Μπαλουκλί), τα Βυζαντινά τείχη και το τζαμί Ορτάκιοϊ.

Αξέχαστη ήταν η εμπειρία της κρουαζιέρας στο Βόσπορο με την μαγευτική θέα, τα Οθωμανικά ανάκτορα και το φρούριο που έχτισε ο Μωάμεθ Β’ πριν την άλωση.

Την Παρασκευή 5/4, μεταβήκαμε στο Πατριαρχείο για να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία των Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου τον οποίο τα παιδιά ασπάστηκαν και έλαβαν αναμνηστικό σταυρουδάκι, ενώ του επιδόθηκε αντίγραφο της Παναγιάς Τσαμπίκας από τον Διευθυντή του Σχολείου.

Τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα και η επίσκεψη στην Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου ο εφημέριος μας ξενάγησε στην πολύτιμη βιβλιοθήκη της σχολής, στις αίθουσες διδασκαλίας και στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τους τάφους τον πατριαρχών.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με βόλτες στην περιοχή της Ταξίμ όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο μας, στην παραδοσιακή σκεπαστή αγορά Καπαλί Τσαρσί, στο ψυχαγωγικό κέντρο Γαλατά Πορτ με την εντυπωσιακή νυχτερινή θέα της Πόλης και τέλος σε εμπορικά κέντρα τόσο στην Κων/πολη όσο και την Θεσσαλονίκη.

Μαθητές που συμμετείχαν

  1. ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  2. ΑΝΤΟΝΙΣ ΜΠΕΣΙΑΝΑ
  3. ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
  4. ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ
  5. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ
  6. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
  7. ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΒΑΛΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
  8. ΔΙΑΚΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  9. ΘΕΟΔΩΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΙΡΗΝΗ
  10. ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΕΡΓΙΑ
  11. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  12. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ
  13. ΚΑΡΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  14. ΚΑΡΠΑΘΑΚΗ ΝΕΦΕΛΗ ΑΝΝΑ
  15. ΚΑΡΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
  16. ΚΑΣΤΑΜΟΥΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ
  17. ΚΕΧΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
  18. ΚΟΤΣΙΑΪ ΡΑΦΑΪΛΙΑ
  19. ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
  20. ΛΑΤΣΙ ΙΩΑΝΝΑ
  21. ΛΑΤΣΙ ΡΑΦΑΕΛΑ
  22. ΜΙΧΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  23. ΜΟΣΧΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΚΙΑΡΑ
  24. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ
  25. ΠΕΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  26. ΠΕΛΛΟΥ ΜΟΣΧΟΥΛΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
  27. ΠΕΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  28. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΙΑ
  29. ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΕΙΡΗΝΗ
  30. ΣΕΡΓΙΑΝΑΪ ΜΕΛΙΣΑ
  31. ΤΣΙΓΚΟΥ ΞΕΝΙΑ
  32. ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
  33. ΧΙΟΥΣΑ ΜΑΡΙΜΠΕΛΑ
  34. ΧΡΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εκπαιδευτικοί του προγράμματος

  1. Γιασιράνης Στέφανος
  2. Δρυμούσης Χαράλαμπος
  3. Πετράκη Μαρία
  4. Σκαμάγκη Σοφία