ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Γράφει η Δρ. Στέλλα Π. Βουτσά, καθηγήτρια φιλόλογος του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ Λυκείου του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ στο ΕΝΥΔΡΕΙΟ, ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΡΟΔΟΥ, την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Γνωρίζοντας τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής μου» που έχουν αναλάβει οι καθηγητές Γεωργιλάς Δημήτριος (ΠΕ03), Χαρτερός Νικόλαος (ΠΕΟ4) και Βουτσά Στυλιανή (ΠΕ02) του σχολείου, οι οποίοι υπήρξαν και συνοδοί της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Οι μαθητές παρακολούθησαν μια πολύ κατατοπιστική ενημέρωση από τη Θαλάσσια Βιολόγο και Ωκεανογράφο, κ. Βίβιαν Λουιζίδου σχετικά με τα θαλάσσια θηλαστικά, το βάθος των θαλασσών της Ρόδου, τα ενδημικά της είδη, τους κινδύνους που εγκυμονεί η ρύπανση των ακτών και των θαλασσών, η διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία θα οδηγήσει ενδεχομένως στη σταδιακή μετατροπή της Μεσογείου σε μια τροπική θάλασσα, κ.λπ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποβάλλοντας ερωτήσεις ή απαντώντας στις ερωτήσεις που έθετε διαδραστικά η ωκεανογράφος ομιλήτρια. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο του Ενυδρείου, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον πολλά είδη θαλασσίων ζώων και οργανισμών.

Ιδιαίτερα άρεσε στους μαθητές η εμπειρία που είχαν να πιάσουν στα χέρια τους (με προσοχή πάντα) θαλάσσιους οργανισμούς, όπως καβούρια, αστερίες και άλλα που ήταν σε μια δεξαμενή και να έχουν έτσι μια απευθείας επαφή με το υδάτινο φυσικό περιβάλλον που πολύ τους ενθουσίασε. Τέλος, τα βλέμματα των μαθητών τράβηξαν τα τεράστια βαλσαμωμένα ζώα που εκτίθεντο στον χώρο, όπως ο καρχαρίας αλεπού, ο ζιφιός, αλλά και η απολιθωμένη φώκια.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΡΟΔΟΥ και την κ. Λουζίδου γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία -τόσο για τους μαθητές όσο και για εμάς τους καθηγητές- και τους συγχαίρουμε για τον Υδροβιολογικό Σταθμό που τόσο άρτια έχουν οργανώσει.

Συντάκτης admin, πριν από

Πρόγραμμα διαχείρισης άγχους για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου με την υποστήριξη του «Κέντρου Πρόληψης Δίοδος»

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου βιώνουν κάθε χρόνο μία δύσκολη χρονιά καθώς είναι επικεντρωμένοι στην εισαγωγή τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στον αγώνα τους αυτόν αρκετοί μαθητές κατακλύζονται από υπερβολικό άγχος, αγωνία, ψυχική ένταση και κόπωση. Στην προσπάθεια μας ως σχολείο να τους βοηθήσουμε οργανώσαμε την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα συναντήσεις των μαθητών μας -και των τεσσάρων τμημάτων της Γ΄-  με ειδικούς ψυχολόγους-κοινωνικούς λειτουργούς, με τους οποίους συζητούσαν και  πραγματοποιούσαν δράσεις υπό την καθοδήγηση τους. Οι δράσεις αυτές είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες που συνδέονται με την διαχείριση του άγχους που προκαλείται από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αρκετοί μαθητές ανέφεραν ότι βοηθήθηκαν σημαντικά καθώς οι συνεδρίες αυτές ήταν πολύ ευχάριστες και εποικοδομητικές όσον αφορά την ψυχολογική τους αποφόρτιση και την τόνωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους.

Συντάκτης admin, πριν από

Συμμετοχή του ΓΕΛ Αφάντου στο Clean energy for EU islands Forum 2022 ‘From Clean energy Vision to Clean energy Action’

Το συνέδριο έλαβε χώρα στη Ρόδο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 17-18 Μαΐου 2022. Τρεις μαθητές του σχολείου μας, ο Παπαγιάννης Γιώργος, η Χαρίζι Μελίνα και η Χασκάι Γκρισέλντα, με συνοδούς τον διευθυντή του σχολείου κ. Θωμίδη Βενέτιο και τις  καθηγήτριες κ. Ανθούλας Χριστίνα και την κ. Βασίλογλου Ασπασία, παρακολούθησαν  τις εισηγήσεις του συνεδρίου και στη συνέχεια συμμετείχαν, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, σε δράση σχετική με την εξέταση πιθανών εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σε ένα ενδεχόμενο αιφνίδιας εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων. Είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με άλλα μέλη του συνεδρίου από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες και από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και εν τέλει παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην ολομέλεια.

Η όλη διαδικασία αποτέλεσε μια εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς για πρώτη φόρα συμμετείχαν ενεργά σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο που ασχολήθηκε με την καθαρή ενέργεια, ένα τόσο σημαντικό θέμα για την εποχή μας. Η συμμετοχή του σχολείου σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι μαθητές ενημερώνονται, προβληματίζονται και ευαισθητοποιούνται για θέματα φλέγοντα  για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Συντάκτης admin, πριν από

Συμμετοχή του ΓΕΛ Αφάντου Ρόδου στο πρόγραμμα e-twinning «Γυναίκες του 1821»

Το σχολείο μας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και εφαρμόζει  καινοτόμες μεθόδους μάθησης μεταλαμπαδεύοντας γνώσεις στους μαθητές, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ψηφιακές δεξιότητες. Όλα αυτά πραγματώνονται με ποικίλες δράσεις μία από τις οποίες επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή πρόγραμμα e-twinning «Οι Γυναίκες του 1821».

Οι μαθητές του τμήματος Α4 του λυκείου μας προσέγγισαν την εποχή και το περιβάλλον της Επανάστασης, γνώρισαν τις προσωπικότητες, που μπορεί να μην χαίρουν της ευρείας αναγνώρισης, αλλά που ενήργησαν καθοριστικά για την αναγέννηση του Έθνους.

Διαπίστωσαν πως παρά τα στερεότυπα του 19ου αιώνα και τις έμφυλες διακρίσεις, οι Ελληνίδες έδρασαν με αυτοθυσία! Η επινοητικότητά τους, ο δυναμισμός τους, η αποφασιστικότητα και η αξιοπρέπεια αποτέλεσαν υγιή πρότυπα, τα οποία οι μαθητές δέχτηκαν χωρίς ίχνος διδακτισμού. Επομένως, «βίωσε» ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα τα γεγονότα της Εθνεγερσίας και χωρίς προγονολατρία εκτίμησε το παρελθόν του και τώρα ατενίζει το μέλλον του με πίστη στις δυνάμεις του και περισσότερη αισιοδοξία!

Μέσα από δράσεις όπως δημιουργία ψηφιακών προϊόντων (logo, poster, e-book, comic, internet games) οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις και καλλιέργησαν δεξιότητες, ώστε να χρησιμοποιούν με γόνιμο τρόπο τα εργαλεία που τους προσφέρει η τεχνολογία. Η συνεργασία σε ομάδες για την συγγραφή κειμένων, ανάγνωση ποιημάτων, ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών, υπήρξε καθοριστική στη σύσφιγξη των σχέσεων, στην ανεκτικότητα στο διαφορετικό, στην εκτίμηση της προσφοράς του άλλου, αλλά και στην απόκτηση αυτοσυνειδησίας με τρόπο υγιή.

Οι μαθητές και οι γονείς τους, ως αποδέκτες του ενθουσιασμού τους, εντυπωσιάστηκαν από τις δημιουργίες των μαθητών.

Όλοι προσδοκούμε σε τέτοιες συνεργασίες και δημιουργίες και για το επόμενο σχολικό έτος.

Οι μαθητές (αλφαβητικά): Σκότης Μιχάλης, Στάνεβα Τόνκα, Συμιακός Γιώργος, Συμιακός Σταύρος, Συργιάννη Κατερίνα, Σχοινάς Θανάσης, Σωτηράκη Δήμητρα, Τσάκε Φλάβιο, Τσιλιγκίρης Κώστας, Τσουρδιού Βιολέττα, Τσουρδιού Βαλάντω, Φαρμακίδης Βασίλης, Χατζηγεωργίου Μαρία, Χατζηστεφάνου Μοσχούλα, Χρηστίδης Στάθης, Χρυσοβέργη Θοδώρα, Ψαρομιχαλάκης Ζαχαρίας

Η καθηγήτρια: Ιωάννα Λεντή

 

Συντάκτης admin, πριν από

On line εργαστήριο για την ενσυναίσθηση

Στις 27/5/21 το τμήμα Α3 του Λυκείου μας πραγματοποίησε διαδικτυακό εργαστήριο σε συνεργασία με την εκπαιδευτική πλατφόρμα edushorts και τον εμψυχωτή Αθανάσιο Τσάπελη.

Μετά από ένα παιχνίδι γνωριμίας και ένα αστείο παιχνίδι δημιουργικής γραφής με τίτλο «Μια μέρα στο σχολείο», συζητήσαμε πώς μπορεί να νιώθει ένας απομονωμένος από το σχολείο μαθητής. Παρακολουθήσαμε μια ταινία μικρού μήκους για τον Joseph, ένα μαθητή Λυκείου στην Αμερική, που μόλις έχει επιστρέψει από αποβολή και βιώνει ξανά την απόρριψη ακόμα και από εκπαιδευτικούς. Στο τέλος της ταινίας τα παιδιά ζωντάνεψαν με τα λόγια και τις σκέψεις τους τον χαρακτήρα του ήρωα, διαπιστώνοντας και επιβεβαιώνοντας ότι όλοι οι άνθρωποι αποκαλύπτουν ελάχιστα στοιχεία της προσωπικότητάς τους και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ κανένας να κρίνει τον άλλο.

                                        

Συντάκτης admin, πριν από

Η ευγνωμοσύνη μέσα από τη ζωγραφική

Στα πλαίσια του προγράμματος Εγώ κι Εσύ Μαζί του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας τα παιδιά με μεγάλη αγάπη εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό τους προς το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων που «μάχεται» κάτω από αντίξοες συνθήκες για να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία. Ζωγράφισαν κάρτες και έγραψαν λόγια αγάπης στις κάρτες αυτές, προκειμένου να τις στείλουμε σε δημόσια νοσοκομεία σε γιατρούς, νοσοκόμους και στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Μέσα από αυτή τη δράση και την ενσυναίσθηση που καλλιέργησαν κατάφεραν έστω και λίγο να συνειδητοποιήσουν το δύσκολο έργο του υγειονομικού προσωπικού που πολλές φορές θυσιάζει ακόμα και την προσωπική του ζωή για τη δημόσια υγεία.

 

 

 

 

Συντάκτης admin, πριν από