Γιορτή του Πολυτεχνείου

Στις 17 Νοέμβρη 2023, το σχολείο μας, θέλοντας να τιμήσει τα 50 χρόνια από την επέτειο της ιστορικής εξέγερσης των φοιτητών και του ελληνικού λαού τόσο στο Πολυτεχνείο της Αθήνας όσο και σε άλλες σχολές και πόλεις, η οποία οδήγησε στην πτώση του φασιστικού καθεστώτος των συνταγματαρχών, που επεβλήθη στις 21 Απριλίου 1967 και στηρίχθηκε στη βία, στους φόνους, στον εκφοβισμό, τις εξορίες και στη στέρηση ελευθεριών και δικαιωμάτων, επεχείρησε να διοργανώσει μία εορτή σεβόμενο και κοιτώντας με θαυμασμό τη θυσία όλων των αγωνιστών για την ελευθερία. Η γιορτή αυτή στηρίχθηκε σε πρωτότυπο κείμενο, με τίτλο Ζωή σε γύψο, το οποίο συντάχθηκε από κοινού με τους υπεύθυνους καθηγητές Ντίνο Παναγιώτη (ΠΕ 02) και Παλαμιώτη Φώτη (ΠΕ 03) και τις/τους μαθήτριες/τές που έλαβαν μέρος. Αποτελούσε ένα μικρό θεατρικό – ιστορική αναδρομή από τα γεγονότα πριν από την επιβολή της δικτατορίας έως και την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο. Συνάμα, πλαισιωνόταν από βίντεο, τραγούδια, φωτογραφίες αλλά και χορωδία. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι εξής μαθήτριες και μαθητές:

Γ’ Λυκείου

  • Αγγελινιός Γιάννης
  • Ιβάνοφ Ντόμπρις Παναγιώτης
  • Αλιμούδη Νικολέττα
  • Γκαντουάρου Πόπη
  • Ζέκιος Αποστόλης
  • Διακάκη Σεβαστή

Β’ Λυκείου

  • Αντόνις Μπεσιάνα
  • Ανθούλας Χρυσάνθη
  • Μίχου Τσαμπίκα
  • Καλογήρου Κυριακή
  • Κεχαγιά Ειρήνη
  • Μαχμουτλάρι Κεϊσιάννα

Α’ Λυκείου

  • Αυγενικού Αντωνία
  • Δημήτρας Χαράλαμπος
  • Γλαρού Θεοδώρα
  • Διάκου Τσαμπίκα

Μουσικοί

  • Διάκου Ραφαέλα (αρμόνιο)
  • Γιαννιού Βαλασία (κιθάρα)

Χορωδία

  • Μίχου Τσαμπίκα
  • Καλογήρου Κυριακή
  • Πολυχρονάκη Αργυρώ
  • Πέρου Βασιλική
  • Τσίγκου Ξένια
  • Κελέσι Άντζι
  • Αντωνόγλου Μαρία
  • Ιατρίδη Σεργία
  • Γιαννακάκη Αθανασία
  • Αντωνόγλου Καθολική
  • Διακογεωργίου Σεβαστή
  • Διάκου Αντωνία
  • Κοτσιάι Ραφαέλα
  • Καρπαθάκη Νεφέλη
  • Κούκι Μαρία
  • Μαχμουτλάρι Κεϊσιάννα

Τεχνικοί ήχου

  • Αποστολάκης Νικόλας
  • Τόλιας Τσαμπίκος

Ειδική συμβολή στο στήσιμο της παράστασης

  • Δημητράκης Θανάσης (Γ’ Λυκείου)
  • Καπράλος Ευάγγελος (Γ’ Λυκείου)

Κλείνοντας, θα θέλαμε και οι δύο υπεύθυνοι καθηγητές της εκδήλωσης να ευχαριστήσουμε τόσο τα προαναφερθέντα παιδιά για τον ζήλο, την όρεξη, τις προτάσεις και τη συνέπεια κατά τη διάρκεια των προβών αλλά και την αρτιότητα που επέδειξαν κατά την εκτέλεση της παράστασης, όσο και όλες/όλους τις/τους μαθήτριες/τές του σχολείου μας για την αγάπη με την οποία περιέβαλαν την προσπάθεια όλων μας αλλά και την προσοχή με την οποία παρακολούθησαν την παράσταση. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την υπομονή και την ανοχή που επέδειξαν για τις τόσες χαμένες ώρες μαθημάτων εξαιτίας των συνεχών και πολλών προβών.    

Η Εκπαιδευτική Κοινότητα Αφάντου Ρόδου υποδέχεται δύο κορυφαίους Ολυμπιονίκες

Γράφει η δρ. Στέλλα Π. Βουτσά

Καθηγήτρια φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Αφάντου Ρόδου

«Αν μπορείς, κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει» Νίκος Καζαντζάκης

Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022, η εκπαιδευτική κοινότητα Αφάντου Ρόδου υποδέχθηκε με περισσή χαρά και ενθουσιασμό δύο μεγάλους αθλητές, που τίμησαν με τα εθνικά μας χρώματα την ευγενή άμιλλα και το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο».

Δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες που κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στην κορωνίδα των αθλητικών διοργανώσεων και που μας έκαναν επανειλημμένα να ριγήσουμε από εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση: τον ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, τον θρυλικό Πύρρο Δήμα και τον παραολυμπιονίκη της κολύμβησης, τον ανυπέρβλητο Χαράλαμπο Ταϊγανίδη.

Ο αθλητισμός αποτελεί μια υγιή διέξοδο για τους νέους, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ορθά πρότυπα, όπως οι Ολυμπιονίκες που μας τίμησαν αυτές τις μέρες με την παρουσία τους.

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτούς τους δύο «τιτάνες» του αθλητισμού μας; Ο Πύρρος Δήμας έχει αναδειχθεί τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης: στη Βαρκελώνη το 1992, στην Ατλάντα το 1996 και στο Σίδνεϊ το 2000. Στην κατοχή του έχει ακόμη τρεις παγκόσμιους τίτλους στο σύνολο (1993, 1995 και 1998) και έναν ευρωπαϊκό (1995).

Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ ήταν και σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στην τελετή έναρξης.

Για τις διακρίσεις του έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές καλύτερος αθλητής της χρονιάς στο ετήσιο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών της Ελλάδας (έτη 1992, 1993, 1995, 1996). Επίσης, έχει μείνει στην ιστορία με δύο παγκόσμια ρεκόρ, τα οποία είχε πετύχει στη κατηγορία των 83κ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Σήκωσε τότε 180κ. στο αρασέ και 392,5κ. στο σύνολο. Είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ στην κατηγορία των 85κ., ενώ οι ατομικές του επιδόσεις στο ζετέ είναι 210κ. και στο σύνολο 387,5κ.!

Τον Μάρτιο του 2005 στην Κωνσταντινούπολη, βραβεύτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως ο καλύτερος αθλητής των τελευταίων 100 χρόνων, δηλαδή του αιώνα! Τον Οκτώβριο του 2008 εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας άρσης βαρών, ενώ σήμερα εκτελεί χρέη γραμματέα της Ομοσπονδίας.

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, από την άλλη, έχει να παρουσιάσει την εξής εντυπωσιακή συγκομιδή: 10 Ολυμπιακά μετάλλια, 22 παγκόσμια ρεκόρ, 13 παγκόσμιοι τίτλοι!

Ο Ταϊγανίδης το 2004 συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα και κατέκτησε την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα, στα 100 μέτρα ύπτιο και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Στους αγώνες αυτούς κατέκτησε έξι μετάλλια, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρων ελεύθερο, όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο, όπου και πάλι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, ασημένια στην κατηγορία 100 μέτρα πεταλούδα, 200 μέτρα μικτή και 50 μέτρα ελεύθερο, καθώς και χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο. Διακρίσεις επίσης σημείωσε σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα στη Γλασκώβη, στο Αϊντχόβεν, στο Μόντρεαλ και τη Μαδέιρα.

Μαζί με τους δύο Ολυμπιονίκες ήταν και η πρωταθλήτρια του στίβου Αφροδίτη Σκαφίδα, η οποία έχει σημειώσει πανελλήνια ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, έχοντας συμμετάσχει και σε Ολυμπιάδες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο μπάσκετ του Λυκείου, ωστόσο τους Ολυμπιονίκες υποδέχθηκε θερμά όλη η εκπαιδευτική κοινότητα Αφάντου, αφού εκπροσωπήθηκαν και τα δημοτικά σχολεία και το Γυμνάσιο της περιοχής. Παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αφάντου κ. Βασίλειος Μανέττας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου κ. Γεώργιος Μπακίρης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρχίπολης, κ. Αντώνης Καραγιάννης.

Ένα δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι τοπικοί αθλητικοί, πολιτιστικοί και εμπορικοί σύλλογοι: Αθλητική Ένωση Ροδίων Αφαντενών (Α.Ε.Ρ.Α)», «Αθλέτικο Π.Σ.Α. Άγιος Λουκάς», «Αθλητικός Σύλλογος Αφάντου 2020», «Αθλητικός Σύλλογος Κικ Μπόξινγκ Ρόδου «Ο μαχητής», «Αθλητικός Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Αφάντου», Σύλλογος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Αφάντου «Παναγία Καθολική», Σύλλογος Φίλων Μουσικής Δ.Ε. Αφάντου δήμου Ρόδου «Οι Εννέα Μούσες» και «Εμπορικός Σύλλογος Αφάντου».

Οι τοπικοί άρχοντες, τα μέλη των συλλόγων, όπως και οι μαθητές του σχολείου μας, προσέφεραν ως δώρα παραδοσιακά γλυκά, άνθη και είδη λαϊκής τέχνης στους αθλητές μας προσφορά τοπικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, μια μαθήτρια και ένας μαθητής του σχολείου μας ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές αφαντενές φορεσιές, ώστε να αναδειχθεί η τοπική παράδοση.

Και οι τρεις φιλοξενούμενοι αθλητές μίλησαν πολύ σεμνά και ταπεινά, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το ήθος τους, πέρα από τις επιδόσεις τους. Οι δε μαθητές όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης τούς χειροκρότησαν ξανά και ξανά, εντυπωσιασμένοι από αυτά που άκουσαν για τη σωρεία μεταλλίων του καθενός, ενώ δεν σταμάτησαν στο τέλος να βγάζουν αλλεπάλληλες αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί τους.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης βρίσκεται στο νησί μας για έναν πραγματικά συγκινητικό και αξιέπαινο σκοπό: πέρα από τη γνωριμία με την εκπαιδευτική κοινότητα της Ρόδου, που πραγματοποίησε την Πέμπτη, χθες, στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων του Πανορμίτη, κολύμπησε τη θαλάσσια απόσταση Ρόδου-Σύμης, για να εκπληρώσει τάμα και για να στείλει το μήνυμα πως όλα φαντάζουν ανέφικτα μέχρι να… γίνουν πραγματικότητα.

Ο Θεσσαλονικιός Ολυμπιονίκης μας φαίνεται πως εφαρμόζει την προτροπή του μεγάλου Κρητικού στοχαστή, του Νίκου Καζαντζάκη: «Φτάσε όπου δεν μπορείς». Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από τη φοβία του για το νερό και την επιθυμία του να την ξεπεράσει! Το στοίχημα αυτό ήταν εκείνο που τον ώθησε να ασχοληθεί με την κολύμβηση.

Θα επικαλεστούμε και πάλι τη ρήση του Καζαντζάκη: «Κοίταξε τον φόβο κατάματα κι ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει». Γι’ αυτό, ο κ. Ταϊγανίδης απηύθυνε ένθερμη παραίνεση στους μαθητές να μη σταματούν να ονειρεύονται, να κυνηγούν τα όνειρά τους και να θέτουν στόχους.

Στόχος του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη μέσα από αυτό το εγχείρημα είναι να δείξει ότι οι αθλητές με αναπηρία δεν διαπρέπουν μόνο σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως οι πισίνες. Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει ότι η αναπηρία δεν είναι αρρώστια.

Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, η προσπάθεια αυτή του Ολυμπιονίκη μας έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς επρόκειτο να συγκεντρωθούν χρήματα για να αγοραστούν σκύλοι-οδηγοί για τυφλούς, έτσι ώστε εκείνοι να παρακινηθούν, να βγουν από το σπίτι τους και να διεκδικήσουν την ενεργή και ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία. Την αξιόλογη αυτή προσπάθεια, τον διάπλου Ρόδου-Σύμης που πραγματοποίησε ο κ. Ταϊγανίδης, στηρίζει και ο τοπικός Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής».

 

«Εμείς, το ΓΕΛ Αφάντου, ο Σύλλογος Καθηγητών και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα, αλλά και όλη η ευρύτερη εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα Αφάντου, ευχόμαστε στον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη ολόθερμα Καλή Δύναμη και Καλή Επιτυχία στο τολμηρό εγχείρημά του και πάντα να έχει την ευλογία του παμμεγίστου Ταξιάρχη!

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά και εκείνον και τον Πύρρο Δήμα για την τιμητική επίσκεψή τους στο σχολείο μας, γιατί πραγματικά πρόκειται για αθλητές-πηγή έμπνευσης για τους νέους μας, με το απαράμιλλο αγωνιστικό τους πνεύμα, τις παγκόσμιες διακρίσεις και τον ακέραιο χαρακτήρα τους» δήλωσε ο διευθυντής του σχολικού συγκροτήματος κ. Βενέτιος Θωμίδης, λίγο πριν ξεκινήσει τη διαδρομή του προς τον Πανορμίτη ο Χ. Ταϊγανίδης.

Συντάκτης admin, πριν από