Όμιλος Αστρονομίας ΓΕΛ Αφάντου

Το σχολικό έτος 2023 – 24 στο Γενικό Λύκειο Αφάντου σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η λειτουργία ενός ομίλου με θέμα την Αστρονομία και την Αστροφυσική. Το πρόγραμμα είχε την επωνυμία “UniversALL”. Η όλη δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας του Εθνικού Αστεροσκοπείου για διάχυση της γνώσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε ακριτικές περιοχές.

Τη φετινή χρονιά είχαν την τιμητική τους τα Δωδεκάνησα και το σχολείο μας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Οι μαθητές συμμετείχαν εθελοντικά παρακολουθώντας διαδικτυακές διαλέξεις από ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου σε θέματα που αφορούσαν την επιστήμη της Αστροφυσικής, της Κοσμολογίας και της Αστρονομίας, τομείς της επιστήμης που λείπουν από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνταν, όπως ακριβώς ορίζουν οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολικών ομίλων, μετά το πέρας του ωραρίου του σχολείου δύο φορές το μήνα. Ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 11 Απριλίου 2024. Από το νησί της Ρόδου συμμετείχαν άλλα 4 σχολεία.

Οι μαθητές που συμμετείχαν εκπόνησαν εργασίες από προτεινόμενα θέματα των διοργανωτών ή θέματα δικής τους επιλογής, σχετικά, φυσικά, με την Αστροφυσική.  Οι τελικές εργασίες παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από δύο ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου που επισκέφθηκαν το νησί μας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του 4ου Γενικού Λυκείου που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ομίλου στο σχολείο τους.

Το σχολείο μας επέλεξε να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την ιστορία της Αστρονομίας και συγκεκριμένα με τη ζωή και το έργο του Αρίσταρχου του Σαμίου, του μεγάλου Αστρονόμου της αρχαιότητας που ήταν ο πρώτος που τοποθέτησε τον Ήλιο στο κέντρο του ηλιακού συστήματος.  Την εργασία παρουσίασαν τη βραδιά της εκδήλωσης (24 Απριλίου 2024) οι μαθήτριες Τσαμπίκα Κασταμούλα (Β΄ Λυκείου) και Σοφία Κουτσάγια (Α΄ Λυκείου).

Με αυτό τον τρόπο έκλεισε μία δημιουργική χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες όχι μόνο του ΓΕΛ Αφάντου, αλλά και όσων σχολείων συμμετείχαν στην δράση.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος για το ΓΕΛ Αφάντου:

  1. Παλαμιώτης Φώτιος (Μαθηματικός)
  2. Σάββας Βασίλειος (Φυσικός)

Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ιδιαίτερα τον Δρ Αλέξανδρο Χιωτέλλη, ερευνητή Αστροφυσικό του Αστεροσκοπείου, που ήταν ο υπεύθυνος για όλη τη διοργάνωση του προγράμματος. 

Επίσης μαζί με τον Δρ Αλέξανδρο Χιωτέλλη ευχαριστούμε και την Δρ Σταυρούλα Κατσιώλη, επίσης ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου,  που επισκέφθηκαν το νησί μας και πραγματοποίησαν την εκδήλωση λήξης του προγράμματος που έλαβε χώρα στο 4ο ΓΕΛ Ρόδου.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά το 4ο ΓΕΛ Ρόδου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και τους συναδέλφους που βοήθησαν στην υλοποίησή της. 

Συντάκτης admin, πριν από

Συμμετοχή του σχολείου στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 1ου Μαθητικού Περιβαλλοντικού Συνεδρίου του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» [4-7 Απριλίου 2024], οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν με την παρουσίαση πρωτότυπης εργασίας με τίτλο «Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ως Περιβαλλοντικός Πόλος Πολιτισμού και Ανάπτυξης».

Για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετείχαν στο Συνέδριο καταρτίστηκε ειδικό ερωτηματολόγιο γνώσεων με πεδία που κάλυπταν τόσο το ιστορικό πλαίσιο του θέματος της εργασίας όσο και τα προσωπικά ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των μαθητών.

Βάσει της βαθμολογίας καταρτίστηκε πίνακας και επελέγησαν οι πρώτοι 35 μαθητές (ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός που μπορούσε να συμμετέχει στην δράση βάσει τον οδηγιών της οργανωτικής επιτροπής). Εν συνεχεία οι μαθητές χωρίστηκαν σε  έξι ομάδες με ισάριθμους επικεφαλής και ανέλαβαν τμήματα της εργασίας. Παράλληλα δόθηκε και το κατάλληλο ερέθισμα με μία σύντομη περιήγηση στην Παλιά Πόλη όπου μας υποδέχτηκαν, μας ξενάγησαν και μας μίλησαν για τα πολλαπλά θέματα και προβλήματα κρατικοί φορείς.

Τέλος επιλέχθηκαν οι 4 ομιλητές του συνεδρίου, από τα 10 παιδιά που δήλωσαν συμμετοχή, μέσω διαδικασίας προσομοίωσης. Οι ομιλήτριες, Τσίγκου Ξένια, Κεχαγιά Ειρήνη, Λάτσι Ραφαέλα και Ανθούλας Χρυσάνθη-Γεωργία που επελέγησαν τελικά, παρουσίασαν επιτυχημένα την εργασία στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης.

Στην 1η μας στάση στη Θεσσαλονίκη περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης, ενώ κατά την παραμονή μας στην Κωνσταντινούπολη, επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο μνημείο της χριστιανοσύνης την Αγία Σοφία, την Βασιλική Δεξαμενή, το Αγίασμα της Ζωδόχου Πηγής (Μπαλουκλί), τα Βυζαντινά τείχη και το τζαμί Ορτάκιοϊ.

Αξέχαστη ήταν η εμπειρία της κρουαζιέρας στο Βόσπορο με την μαγευτική θέα, τα Οθωμανικά ανάκτορα και το φρούριο που έχτισε ο Μωάμεθ Β’ πριν την άλωση.

Την Παρασκευή 5/4, μεταβήκαμε στο Πατριαρχείο για να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία των Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου τον οποίο τα παιδιά ασπάστηκαν και έλαβαν αναμνηστικό σταυρουδάκι, ενώ του επιδόθηκε αντίγραφο της Παναγιάς Τσαμπίκας από τον Διευθυντή του Σχολείου.

Τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα και η επίσκεψη στην Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου ο εφημέριος μας ξενάγησε στην πολύτιμη βιβλιοθήκη της σχολής, στις αίθουσες διδασκαλίας και στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τους τάφους τον πατριαρχών.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με βόλτες στην περιοχή της Ταξίμ όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο μας, στην παραδοσιακή σκεπαστή αγορά Καπαλί Τσαρσί, στο ψυχαγωγικό κέντρο Γαλατά Πορτ με την εντυπωσιακή νυχτερινή θέα της Πόλης και τέλος σε εμπορικά κέντρα τόσο στην Κων/πολη όσο και την Θεσσαλονίκη.

Μαθητές που συμμετείχαν

  1. ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  2. ΑΝΤΟΝΙΣ ΜΠΕΣΙΑΝΑ
  3. ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
  4. ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ
  5. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ
  6. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
  7. ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΒΑΛΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
  8. ΔΙΑΚΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  9. ΘΕΟΔΩΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΙΡΗΝΗ
  10. ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΕΡΓΙΑ
  11. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  12. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ
  13. ΚΑΡΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  14. ΚΑΡΠΑΘΑΚΗ ΝΕΦΕΛΗ ΑΝΝΑ
  15. ΚΑΡΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
  16. ΚΑΣΤΑΜΟΥΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ
  17. ΚΕΧΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
  18. ΚΟΤΣΙΑΪ ΡΑΦΑΪΛΙΑ
  19. ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
  20. ΛΑΤΣΙ ΙΩΑΝΝΑ
  21. ΛΑΤΣΙ ΡΑΦΑΕΛΑ
  22. ΜΙΧΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  23. ΜΟΣΧΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΚΙΑΡΑ
  24. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ
  25. ΠΕΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  26. ΠΕΛΛΟΥ ΜΟΣΧΟΥΛΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
  27. ΠΕΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  28. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΙΑ
  29. ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΕΙΡΗΝΗ
  30. ΣΕΡΓΙΑΝΑΪ ΜΕΛΙΣΑ
  31. ΤΣΙΓΚΟΥ ΞΕΝΙΑ
  32. ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
  33. ΧΙΟΥΣΑ ΜΑΡΙΜΠΕΛΑ
  34. ΧΡΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εκπαιδευτικοί του προγράμματος

  1. Γιασιράνης Στέφανος
  2. Δρυμούσης Χαράλαμπος
  3. Πετράκη Μαρία
  4. Σκαμάγκη Σοφία
Συντάκτης admin, πριν από

Απολογισμός 7ης εθελοντικής αιμοδοσίας

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η 7η Ημέρα Αιμοδοσίας. Μαθητές και καθηγητές διαπνεόμενοι από αισθήματα αλτρουισμού, αλληλεγγύης, επιθυμίας προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και αντιλαμβανόμενοι τις αυξημένες ανάγκες για φιάλες αίματος, διοργάνωσαν την εν λόγω εκδήλωση στον χώρο του σχολείου μας.

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των μικρών παιδιών, οι μαθητές της A’ δημοτικού  παρακολούθησαν βιντεοπροβολές σχετικά με αιμοδοσία, έκαναν κατασκευές και έπαιξαν με τη μασκώτ μας τον αιματούλη. Ακολούθησε face painting και ο χορός με τη Mίνι με σύνθημα ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ-ΣΩΣΕ ΖΩΕΣ στον προαύλιο χώρο. Επιπλέον, μαθητές του Γυμνασίου ενημερώθηκαν μέσω παρουσιάσεων για τη ανάγκη ανατροφοδότησης της τράπεζας αίματος και ακολούθησε συζήτηση με τίτλο Μεταγγίσεις στη μεσογειακή αναιμία. Στο τέλος, οι μαθητές συμπλήρωσαν μια φόρμα για το τι έμαθαν την εν λόγω μέρα. Στόχος της δράσης,  πέρα της συλλογής φιάλων αίματος ήταν η καλλιέργεια κοινωνικής ενσυναίσθησης.

 Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας υπήρξε κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης και συγκινητική, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πάνω από τριάντα (30) φιαλών αίματος.

Ως εκ τούτου, το σχολείο μας θα ήθελε θερμά να ευχαριστήσει τις/τους μαθήτριες/τές, τους εκπαιδευτικούς για την άρτια διοργάνωση της αιμοδοσίας και την προσφορά αίματος, τον ιατρό καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου και του Ερυθρού Σταυρού για την αιμοληψία, την τοπική κοινωνία και τους χορηγούς μας που κάθε χρόνο στηρίζουν αυτόν τον θεσμό.

Η επιτυχής πραγματοποίηση της αιμοδοσίας καθιστά απαραίτητη και δεδομένη την επανάληψή της     

Κοινωνική Δράση – Δωρεά Τροφίμων

Οι μαθητές μας δεν καλλιεργούν μόνο πνευματικές ικανότητες. Αναπτύσσουν ήθος και σφυρηλατούν μία προσωπικότητα που θα δημιουργήσει την αλληλέγγυα κοινωνία του αύριο. Οι αντίξοες συνθήκες ως απότοκο της πανδημίας οδήγησαν στην ανέχεια πολλές οικογένειες συμπολιτών μας. Οι μαθητές μας συγκινήθηκαν από τις ιστορίες μονογονεϊκών οικογενειών ή και οικογενειών με παιδιά ΑΜΕΑ και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ροδίων «Νοιάζομαι και Πράττω» συγκεντρώνοντας ποσότητες γάλακτος και άλλων τροφίμων ως κολατσιό για τα μικρά παιδιά των οικογενειών. Είμαστε περήφανοι που μαζί με τις οικογένειές τους συμβάλλουμε στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.

Συντάκτης admin, πριν από