Γράφει η Δρ. Στέλλα Π. Βουτσά, καθηγήτρια φιλόλογος του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ Λυκείου του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ στο ΕΝΥΔΡΕΙΟ, ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΡΟΔΟΥ, την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Γνωρίζοντας τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής μου» που έχουν αναλάβει οι καθηγητές Γεωργιλάς Δημήτριος (ΠΕ03), Χαρτερός Νικόλαος (ΠΕΟ4) και Βουτσά Στυλιανή (ΠΕ02) του σχολείου, οι οποίοι υπήρξαν και συνοδοί της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Οι μαθητές παρακολούθησαν μια πολύ κατατοπιστική ενημέρωση από τη Θαλάσσια Βιολόγο και Ωκεανογράφο, κ. Βίβιαν Λουιζίδου σχετικά με τα θαλάσσια θηλαστικά, το βάθος των θαλασσών της Ρόδου, τα ενδημικά της είδη, τους κινδύνους που εγκυμονεί η ρύπανση των ακτών και των θαλασσών, η διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία θα οδηγήσει ενδεχομένως στη σταδιακή μετατροπή της Μεσογείου σε μια τροπική θάλασσα, κ.λπ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποβάλλοντας ερωτήσεις ή απαντώντας στις ερωτήσεις που έθετε διαδραστικά η ωκεανογράφος ομιλήτρια. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο του Ενυδρείου, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον πολλά είδη θαλασσίων ζώων και οργανισμών.

Ιδιαίτερα άρεσε στους μαθητές η εμπειρία που είχαν να πιάσουν στα χέρια τους (με προσοχή πάντα) θαλάσσιους οργανισμούς, όπως καβούρια, αστερίες και άλλα που ήταν σε μια δεξαμενή και να έχουν έτσι μια απευθείας επαφή με το υδάτινο φυσικό περιβάλλον που πολύ τους ενθουσίασε. Τέλος, τα βλέμματα των μαθητών τράβηξαν τα τεράστια βαλσαμωμένα ζώα που εκτίθεντο στον χώρο, όπως ο καρχαρίας αλεπού, ο ζιφιός, αλλά και η απολιθωμένη φώκια.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΡΟΔΟΥ και την κ. Λουζίδου γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία -τόσο για τους μαθητές όσο και για εμάς τους καθηγητές- και τους συγχαίρουμε για τον Υδροβιολογικό Σταθμό που τόσο άρτια έχουν οργανώσει.