Στις  2/4/2024 στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης σχετικά με τον αυτισμό, οι μαθητές της B Λυκείου του σχολείου μας  παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Τhe reason I jump» στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ.

Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο που γράφτηκε βασιζόμενο στην αληθινή ιστορία ενός παιδιού από την Ιαπωνία που διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού και παρουσιάζει με ρεαλισμό αλλά και χιούμορ τις στερεοτυπίες και τα συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου μέσα από τα μάτια των γονιών, των συμμαθητών και του κοινωνικού περίγυρου.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτά τα παιδιά σε διαφορετικά κράτη και κουλτούρες. Οι αυτιστικοί, για παράδειγμα,  στην Αμερική απολαμβάνουν την εκπαίδευση σε ειδικό σχολείο, έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και εντάσσονται  ομαλά σε πρόγραμμα εργασίας. Την ίδια στιγμή, στη Σιέρα Λεόνε τα αυτιστικά παιδιά αντιμετωπίζονται ως δαιμονισμένα και οι γονείς υφίστανται κοινωνική κατακραυγή και μεγάλη πίεση να τα εγκαταλείψουν στην τύχη τους.

Πριν από την προβολή της ταινίας προηγήθηκε ομιλία σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του αυτισμού και μετά το τέλος της μοιράστηκαν ερωτηματολόγια στους μαθητές.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά και έλαβαν το μήνυμα της αποδοχής της ιδιαιτερότητας των παιδιών με αυτισμό.